Press

Gentse ML6 Voorspelt Wachttijden Douane met Artificiële Intelligentie

05 March 2019, 13:41

Computers verzetten heel wat rekenwerk, maar ze kunnen nog veel meer. Vertragingen bij de douane voorspellen bijvoorbeeld. Maarten Callaert is projectmanager bij start-up ML6 en vertelt hoe hij computers de toekomst leert lezen.

Voor een grote speler in het internationaal pakketvervoer ontwikkelden de Gentenaars van ML6 een algoritme om grensvertragingen te voorspellen in de luchtvracht. “Dankzij het algoritme kan onze klant de wachttijd van een pakketje aan de douane voorspellen,” zegt Maarten Callaert, projectmanager bij ML6. “We zijn gestart bij de luchtvracht en kijken nu om dit ook in andere transportmodaliteiten toe te passen.”

Neuraal netwerk

Gebaseerd op wel honderdduizend voorbeelden van de klant creëerde ML6 een zogenaamd neuraal netwerk of artificieel brein. Die massa aan data leerde de artificiële intelligentie een indicatie te geven van hoelang een bepaald pakket vertraging zou oplopen bij een grenscontrole van de douane.

De voorspellingen gebeuren op basis van gegeven informatie over waar het pakket vandaan komt, hoeveel het weegt en hoe groot het is. Dit zijn enkele eigenschappen die in rekening worden gebracht, al komen er ook andere factoren bij kijken.

Partner van Google

ML6 doet momenteel ad-hocconsultancyopdrachten in een aantal sectoren, waaronder transport en logistiek. ML6 wil bedrijven sterker maken door het toepassen van machine learning. Callaert: “Meestal komen de bedrijven naar ons om uit hun data de volgende stap te kunnen halen en te voorspellen. Zo helpen we ook andere bedrijven in de transportsector door het aanreiken van onze transportrouting- en planningalgortimes.”

Om hun algoritmes te laten rekenen, steunen de Gentenaars van ML6 op computers van Google. Sinds 2014 is het bedrijf een Premier Partner van Google Cloud. “Dat komt erop neer dat wij zowel de data als algoritmes kunnen zetten en laten draaien in het datacenter van Google in St. Ghislain,” aldus Callaert. “Ons partnership met Google gaat heel erg ver. Zo werken we ook vanuit onze buitenlandse kantoren in Amsterdam, Berlijn en Londen heel erg nauw samen met de lokale mensen van Google, om zodoende de lokale bedrijven te ondersteunen op het vlak van data en artificiële intelligentie.”

Sven Goyvaerts