Press

Computer Leert Zelf Foto’s Herkennen

16 August 2017, 12:38

Steeds meer bedrijven doen een beroep op computers die zelf leren wat ze moeten doen. Ze zien bijvoorbeeld het verschil tussen een hond en een kat of ze scannen een menselijk lichaam en stellen een diagnose. VTM NIEUWS mocht meekijken bij Google, die de technologie ontwikkelt.

Google ontwikkelt de technologie van Machine Learning, of Machinaal Leren, in Zürich. Emmanuel Mogenet, de baas van Google Research Europe, tekent bijvoorbeeld iets en de computer raadt dan wat het is.

Hij is niet geprogrammeerd om rugzakken te herkennen, maar heeft dat zelf geleerd. “Vroeger moesten we computers iets leren door ze te programmeren. Met machinaal leren moeten we ze gewoon laten zien hoe iets moet”, legt Mogenet uit.

Foto’s herkennen

De nieuwe smartphone die Google heeft gebouwd, herkent door die techniek welk gebouw je fotografeert. Je kan hem ook vragen welke rivier er naast je stroomt. De app die Google bouwt om foto’s op te slaan, herkent wat erop staat.

“Als we de computer willen leren om katten te herkennen, dan laten we hem nu heel veel foto’s zien met katten op en veel foto’s zonder katten. En we zeggen telkens op welke een kat staat en op welke niet. Als we dat genoeg doen leert de computer na een tijdje waar katten op staan en waar niet. Zelfs op foto’s die hij nog nooit gezien heeft”, legt Mogenet verder uit.

Medische sector

Dat zijn natuurlijk heel leuke toepassingen, maar ook de medische sector kan er zijn voordeel uithalen. De technologie kan een computer bijvoorbeeld leren om kankercellen te herkennen. Oncologen zijn daar nu vaak uren mee bezig.

Quick, draw

Google lanceerde ook ‘Quick, draw!’, een netwerk dat je zelf kan helpen om bij te leren. Door te tekenen wat het netwerk vraagt, leert hij steeds meer vormen herkennen.

Probeer het hier zelf.